Cele trei aspecte majore legate de aparatele de sudura

Clasificare, tehnologie, utilizare

 

In primul rand, merita sa stii ca, in functie de dispozitivul responsabil de reglarea curentului electric, poti alege intre modelele dotate cu transformator, cele cu reglaj cu tiristori (controlat electronic) si cele inzestrate cu un invertor. Acestei clasificari i se mai adauga una in functie de polaritatea sursei de alimentare. Astfel, exista pe piata aparate de sudura in curent alternativ sau continuu.

In al doilea rand, trebuie sa iti explicam tehnologia de alipire. Aceasta este una relativ simpla, bazandu-se pe un arc electric ce se obtine intre materialul de adaos (care apare sub forma unui electrod) si cel sudat. Cu alte cuvinte, principiul de functionare este acela al transferului la cald (cu ajutorul curentului).

In al treilea rand, utilizarea unui aparat de sudura nu reclama un talent innascut, ci este nevoie de exercitiu si putina atentie. Pentru a simplifica lucrurile, noi iti enumeram aici pasii de urmat: 1. dupa ce ai ales electrodul potrivit, conectezi dispozitivul la reteaua de alimentare; 2. legi piesele ce trebuie sa fie alipite; 3. fixezi clestele de masa (ce urmeaza a fi cuplat la materialul de baza) la borna -, iar cel portelectrod la +; 4. se realizeaza un arc electric pe care il mentii pana termini operatia.